12.09.2016.

Proslavljeno 299 godina postojanja Podbare i Almaškog kraja


Udruženje građana „Podbari s ljubavlju” proslavilo je 299 godina postojanja Podbare i Almaškog kraja, a ovoga puta u proslavu su bile uključene i komšije sa Salajke.

Učesnici proslave i brojni gosti okupili su se u jutarnjim časovima ispred kafane „Proleće”, odakle je ulicama Podbare do centra grada defilovala povorka fijakera.

Svečanosti su prisustvovali brojni učesnici i gosti, među kojima i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je još jednom istakao da Grad Novi Sad podržava ovakve manifestacije. Kao i svake godine, fijakeri su od Podbare došli do Zmaj Jovine ulice, a zatim i do centra grada. Naši sugrađani su imali prilike da uživaju u folkornim igrama ali i kulinarskim specijalitetima u prostorijama KUD-a „Vila” i ispred njih, kao i sportskim takmičenjima u Osnovnoj školi „Ivan Gundulić”.

Po rečima Dragane Vučinić iz MZ Podbara cilj manifestacije je da se vrati duh starog vremena i sačuva autentičnost Alamaškog kraja.- Pripremili smo dobar program, pored folkloraša sa Podbare koji će provesti tradicionalno kolo oko Miletićevog spomenika. Osim muzike i dobre hrane, za naše goste pripremili smo zložbu ručnih radova starih zanatlija, po čemu se Almaški kraj izdvaja - kaže sagovornica Dnevnika.

Jedna od organizatorki ove jedinstvene manifestacije Sofije Milošević iz Udruženja "Podbari s ljubavlju" smatra da je ovaj događaj samo najava za ono što nas očekuje sledeće godine za jubilej.- Izabrali smo baš ovu kafanu "Proleće" da proslavimo godišnjicu od postojanja, jer je ovo najstarija kafana u Novom Sadu. Planiramo sledeće godine da prikažemo stare zanatske veštine, kao što je štrikanje, ali i muške zanate i da podsetimo na Almaški kraj koji se protezao kroz istoriju – rekla je Milošević.

Kako ističe koreograf i umetnički direktor Folklornog ansambla "Vila" iz Novog Sada Milorad Lonić ovo je sjajna prilika da se građani podsete lokalnih igara, koje su bile karakteristične za naš grad.- Na proslavi učestvuje više od 100 folkloraša, a akcenat će biti na igrama ovog lokaliteta, mada imaćemo igrati i splet igara iz cele Srbije - kaže Lonić.

Mnogobrojni žitelji Podbare, ali i sugrađani pristigli iz drugih krajeva grada su uz muziku, pesmu i razna ususna jela proslavili ovaj dan i to do kasnih popodnevnih časova i bar na kratko osetili duh davno zaboravljenih vremena, koja su ostala ispisana u istoriji.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo