21.09.2016.

Pronađeni tragovi naselja od pre 3.000 godina - na mestu gde se gradi soliter, kod Glavne pošte


Arheolozi su na mestu gde će nići 13-spratni Galensov soliter, kod Glavne pošte, pronašli tragove najstarijeg naselja na području Novog Sada iz perioda od pre 3.000 godina, saznaje 021.rs.

Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dušanka Veselinov je potvrdila da su tokom zaštitarsko-arheoloških istraživanja prvi put pronašli ostatke "naselja iz perioda poznog bronzanog i ranog gvozdenog doba". Ona je za 021.rs navela da su u centru grada 1991. godine ispod zgrade Matice srpske nađeni tragovi iz tog praistorijskog perioda, ali da su sada ispod ostataka nekadašnjeg Jermenskog groblja pronađeni baš tragovi naselja.

Ovim otkrićem još jednom je potvđen kontituitet neprestanog boravka i života ljudi na području Novog Sada od nekoliko hiljada godina.

"Mi smo našli naseobinske nalaze i to je sjajno. Lokalitet je višeslojni i bez obzira što je groblje gde se poremete slojevi zbog kopanja grobnica, imali smo sreće jer smo uspeli da potvrdimo kontinuitet naseljavanja u Novom Sadu u praistoriji, antici i srednjem veku", kaže Veselinov.

Podsetimo da ovo nije prvi put da arheolozi u Novom Sadu nalaze važne iskopine. Uprkos tome, lokalne vlasti nikada ništa značajnije nisu preduzele da se ovi jedinstveni nalazi zaštite i iskoriste eventualno kao turistička atrakcija. Epilog je do sada uglavnom bio isti: samo dođu bageri i druge mašine koje sve poruše ili zabetoniraju.

izvor: 021.rs, foto: instagram.com/nsinfo