21.09.2016.

Plata 25.000 dinara - Novitet i dalje traži radnike


Nekada samo znak modne konfekcijske kuće krasio je zgradu na Futoškom putu, ali je privatizacija učinila da deo pogona nekada prestižnog tekstilnog preduzeća sada zauzimaju i druge delatnosti.
Tako su već izvesno vreme krojačice i švalje u društvu mesara, članova tekvondo kluba i drugih poslovnih partnera koji su se tu skrasili rukovodeći se tržišnom ponudom.

– Ništa se kod nas promenilo nije – kaže za Dnevnik direktor Srđan Lazarević. – Četrdeset radnica šije u pogonu za vlasnika iz Zemuna, „Zekstru”.

U maju je bilo nagoveštaja da će „Novitet” sklopiti poslovnu saradnju s partnerom iz Španije, koji je, navodno, bio podjednako zainteresovan za mušku i žensku garderobu, kao i s tradicionalnim „Novitetovim” naručiocima iz Rusije.

– Još uvek se nismo pomerili od nagoveštaja sklapanja pomenutih poslovnih ugovora – veli Lazarević.

Problem nedostatka radne snage i dalje je prisutan u „Novitetu”.

– Niko neće u proizvodni pogon. Šivenje malo koga danas interesuje, a mlade naročito. I kada dođe neka devojka, zadrži se kratko jer joj ova vrsta posla očigledno ne prija, te radije biraju druge – kaže Lazarević, dodajući da je konkurs za radna mesta uvek otvoren.

Svakako da takvom raspletu doprinose i male plate, tradicionalno vezane za tekstilnu industriju, ali je evidentno i to da je za ista mesečena primanja, koja iznose oko 25.000 dinara, mladima po pravilu privlačniji posao konobara od onog za šivaćom mašinom.

izvor: dnevnik.rs, foto: worradmu/freedigitalphotos.net