12.09.2016.

Od radnika se traže i razni sertifikati - Do posla najlakše inženjeri i IT stručnjaci


Po oglasima koji se objavljuju i onome što traže poslodovci, berza rada je sve surovija, od radnika se traže ne samo diplome, već i razni sertifikati, znanje stranih jezika, razni kursevi.
Koja su zanimanja najtraženija, odnosno koji obrazovni profili/zvanja najlakše i najbrže dolaze do posla, Dnevnik saznaje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Novom Sadu.

- Prema podacima o prijavljenim potrebama za zapošljavanjem i broju nezaposlenih lica, može se reći da najveće šanse za zapošljavanje imaju visokoobrazovani profili, i to inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije –kaže savetnik za karijerno informisanje u NZS Đurđina Mačak.

– Kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, najbrže dobijaju posao operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre, kozmetičari, kuvari, elektrotehničari, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, radnici na obezbeđenju. Međutim, za većinu ovih zanimanja je potrebno odgovarajuće radno iskustvo.

U zavodu kažu da najteže do posla dolaze profili u kojima postoji veći broj lica na evidenciji nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta i napominju da je najmanja potražnja za poslom u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala, u poljoprivredi i preradi hrane, u šumarstvu i obradi drveta u ekonomiji, pravu i administraciji. Uglavnom su to su zvanja tehničara, ali ni maturanti gimnazije nisu baš traženi.

izvor: dnevnik.rs, foto: nenetus/freedigitalphotos.net