Novosadski vrtići po "fleksibilnom" sistemu


"Fleksibilan ritam dana" od ove godine uvodi se u sve novosadske vrtiće, što znači da dolazak, vreme i mesto gde deca ručaju, ili spavaju nisu strogo definisani.
Kako su za 021.rs rekli u "Radosnom detinjstvu", ovakav način funkcionisanja predškolskih ustanova se primenjuje već tri godine, ali do sada nije bio u svim vrtićima. Naime, radi se o tome da roditelji mogu da prilagode dolazak dece u vrtić, mališani ne moraju nužno da spavaju tokom dana, pojedini glavni obroci su u sobama, a užina se može detetu dati kada je ono gladno, a ne u tačno određenom terminu.

Međutim, ova ideja se nije dopala svima. Roditelji čija deca idu u vrtić "Vendi" na Novom naselju, pokrenuli su peticiju u kojoj ističu da fleksibilni način rada u ovoj ustanovi nije moguć. Kao glavne argumente istakli su da ne postoje higijenski uslovi da se deci glavni obroci služe u sobama, zato što, kako su naveli, postoje sobe gde su toaleti sastavni deo prostorije.

"Većina dece ima aktivnosti u poslepodnevnim satima, pa im je dnevni odmor neophodan, a postavlja se i pitanje novih dušeka, čija je zamena finansirana od strane roditelja. Ne postoje higijenski uslovi da se deci glavni obroci služe u sobama, postoje sobe gde su toaleti sastavni deo prostorije", kazala je za 021.rs jedna od mama potpisnica ove peticije.

U "Radosnom detinjstvu" navode da je ovakav stav proizvod nerazumevanje "Fleksibilnog ritma dana". Naime, roditelji se za njega mogu oprediliti ukoliko žele, a ideja je da se izađe u susret roditeljima, kako bi provodili više vremena sa decom, ukoliko im to obaveze dopuštaju.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo

POPULARNO