27.09.2016.

Novosadska jesen od 18. do 22. oktobra


Jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, trinaesta po redu „Novosadska jesen”, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada, biće održana od 18. do 22. oktobra.

Obuhvatiće izložbe cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, meda, pčelinjih proizvoda i hrane, organske hrane i proizvoda starih i umetničkih zanata.

Osim izložbi, najveći broj ljudi na manifestaciju privlače stručni programi iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode, pejzažne arhitekture, hortikulture i organske poljoprivrede. Oni se organizuju za građane svih uzrasta, kroz tribine, radionice i izložbe, koje su u vezi s osnovnom temom manifestacije.

Tema ovogodišnje „Novosadske jeseni” biće organska poljoprivreda. Pokret gorana Novog Sada želi da skrene pažnju javnosti na značaj organskog uzgoja, čiji su proizvodi atraktivni za tržište i postižu dobru cenu, pogodan je i na manjim gazdinstvima, ne traži velika početna ulaganja i daje dobru osnovu za oblike turizma koji su specifični u ruralnim područjima. Krilaticom „Jesen je najbolje vreme za sadnju” svake godine se skreće pažnja na značaj urbanog zelenila i mogućnosti sadnje i ozelenjavanja gradske sredine, kao i zaštite postojećih zelenih pojaseva u gradskoj sredini.

„Novosadska jesen” postala je tradicionalna manifestacija zahvaljujući odličnoj saradnji s više od 230 izlagača. Više od 70.000 zadovoljnih posetilaca tokom pet dana trajanja manifestacije takođe su pokazatelj koliko je „Novosadska jesen” zanimljiva građanima. Manifestaciju podržava i Republika Srbija – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo