30.09.2016.

Novo (staro) radno vreme kafića - petkom i subotom do jedan sat posle ponoći


Odluka stupa na snagu za desetak dana

Udruženje ugostitelja Novog Sada zadovoljno je što je Skupština grada ove sedmice usvojila izmene i dopune Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, po kojoj će lokali petkom i subotom moći da rade do jedan sat posle ponoći, a ostalim danima do 23 časa – kaže članica Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Karmen Krivokapić.

Dozvolu za takvo radno vreme neće moći da dobiju svi ugostitelji već oni koji nemaju prekršajne prijave i naloge za pokretanje prekršajnih prijava zbog remećenja javnog reda i mira, prekoračenja radnog vremena i nivoa buke u lokalima.

– Skupštinska odluka trebalo bi da stupi na snagu za desetak dana, a do tada, lokali će petkom i subotom biti otvoreni do ponoći, a drugim danima do 23 časa. Tokom leta lokalna samouprava nam je dozvolila da radimo do sat posle ponoći zbog turističke sezone, ali je ta dozvola važila do 4. septembra – objašnjava sagovornica Dnevnika.

Ona kaže da će ugostitelji nastaviti da rade s Gradom na tome da se njihovo privređivanje uredi na duži period pa će biti formirana radna grupa, što je u obostranom interesu.

– Grad Novi Sad ima višestruku korist od ugostiteljstva. Mi zapošljavamo više hiljada radnika u 1.500 registrovanih ugostiteljskih objekata u gradu iz kojih, po našoj statistici, u gradski budžet dolazi čak 40 odsto novca – naglašava Karmen Krivokapić. – Radno vreme jeste za ugostitelje najvažnije, ali ima još bitnih stvari koje treba da rešimo. U prvom redu, to je protivpožarna zaštita i ishodovanje upotrebne dozvole. Većina lokala nema upotrebnu dozvolu, između ostalih, svi oni dograđeni oko Spensa, dok, na primer, u centru, duž Zmaj Jovine ulice, ima stambeno-poslovnih objekata koji nemaju jasno razgraničenu namenu.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo