27.09.2016.

Na koje sve načine seks utiče na vaš mozak


Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se otkrile sve blagodeti seksa, Health piše šta je do sada poznato.

Seks je kao droga 

Od njega se osećamo dobro. Zato ga želimo, volimo i provodimo toliko vremena tražeći odgovarajuće partnere. Zadovoljstvo koje nam pruža većinom je povezano s otpuštanjem dopamina, neurotransmitera koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu.

Seks može da deluje kao antidepresiv 

Istraživanje Univerziteta iz Alabanija, iz 2002. godine pokazalo je da osobe koje imaju odnose bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od žena koje su koristile tu metodu zaštite. Naučnici su postavili hipotezu da različiti sastojci semena, uključujući estrogen i prostaglandin, imaju antidepresivno delovanje. To je dobra vest za sve koji su u dugoj, ozbiljnoj vezi, ali oni koji nisu ne bi trebalo da se odreknu prezervativa.

Seks može da vas deprimira 

Oko 1/3 žena koje su učestvovale u istraživanju izjavilo je da povremeno oseća tugu posle seksa. Iako je moguće da se to događa kad žale što su se uopšte upustile u odnos, naučnici nisu uspeli u potpunosti da objasne ovu povezanost.

Seks ublažava bol 

Nemojte izbegavati seks kad vas boli glava. Istraživanja su pokazala da bi vam seks mogao smanjiti bolove. Naučnici smatraju da je to zbog dejstva oksitocina, pa je poznato da deluje kao analgetik.

Seks može da 'raščisti' vaše pamćenje 

Reč je o iznenadnom, kratkotrajnom gubitku pamćenja koje se ne može pripisati nijednom neurološkom stanju. Poznato je da do ovog može doći nakon 'žestokog' seksa, ali i emocionalnog stresa, bolova, manjih povreda glave, medicinskih zahvata i uskakanja u vruću ili hladnu vodu. Zaboravnost može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a dok traje, osoba stvara pamćenje o najnovijim događajima. Na sreću, ne postoje nikakve trajne posledice.

Seks bi mogao da poboljša vaše pamćenje 

Naime jedno istraživanje iz 2010. godine, u kojem su upoređeni pacovi koji su imali pravo na samo jedan snošaj s onima koji su kao maratonci imali odnose jednom dnevno tokom dve sedmice, pokazalo je da je kod maratonaca rastao broj neurona u delu mozga povezanim s pamćenjem. Još jedno istraživanje na miševima je potkrepilo prvobitno istraživanje, a tek treba videti ima li redovan seks isto dejstvo i na ljude.

Seks smiruje 

Gore navedeno istraživanje pokazalo je da česti odbosi međupacovima uzrokuju manji stres. A to funkcioniše i kod ljudi. Jedno istraživanje otkrilo je, naime, da ljudi koji su upravo imali odnose bolje odgovaraju na stresne situacije, kao što je javni govor. Seks pomaže tako što snižava krvni pritisak.

Od seksa ste pospaniji 

Seks će pre uspavati muškarce nego žene, a naučnici misle da znaju i zbog čega. Deo mozga poznat kao prednji frontalni korteks se smiruje nakon ejakulacije. To, uz otpuštanje oksitocina i serotonina, može biti odgovorno.

izvor: health.com, b92.net, agencije, foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net