27.09.2016.

"Na Jupiterovom satelitu okean ispunjen vodom - tamo ima i života"


Američka svemirska agencija (NASA) objavila jeda snimci koje je načinio teleskop "Habl" dokazuju da na Jupiterovom satelitu Evropa postoji okean ispunjen vodom, koji se nalazi ispod nekoliko kilometara debelog sloja leda.

Naučnici su naveli da je moguće i postojanje vode na površini Evrope, kao i da su našli moguće dokaze o postojanju vode i na drugim Jupiterovim prirodnim satelitima.

Pol Herc, direktor odeljenja za astrofiziku, rekao je da je zadovoljan otkrićem i da će napokon na pitanje da li postoji život izvan Zemlje moći da ponudi naučni odgovor.

"Gde god ima vode na Zemlji, ima i života i hranjivih materija, a s obzirom da je voda pronađena na Evropi, to znači da tamo ima i života", smatra Herc.

On je naveo da je ovaj događaj pojačao uverenje da se voda i hranljive materije iz skrivenih okeana na Evropi, mogu naći i na njenoj površini, i da će NASA proučiti mogućnost sletanja na Jupiterov satelit, kako izvršila dodatna istraživanja.

Masivni vodeni okeani iz unutrašnjosti meseca, kako se veruje, imaju toliku snagu da se voda redovno izbacuje na njegovu površinu.

Otkriće je omogućeno ultra-ljubičastim kamerama koje su popravljene 2009. godine.

NASA je prošle nedelje najavila da će održati telefonsku konferenciju na kojoj će obelodaniti iznenađujuće aktivnosti koje se dešavaju na Evropi, jednom od 67 Jupiterovih prirodnih satelita.

izvor: Tanjug, agencije, foto: youtube.com