16.09.2016.

Meso jeftinije 100 dinara - cene u narednom periodu još padaju


Polako pada cena svinjskom mesu! Od danas su šnicle i krmenadle jeftinije za 10 dinara po kilogramu, a u odnosu na cene iz jula, kada je došlo do značajnog poskupljenja, svinjsko meso je sada povoljnije za oko 100 dinara!
Ukupno to je pad od 20 do 22 odsto. But bez kostiju od jutros u vodećim trgovinskim lancima staje od 450 do 460 dinara.

Posle julskog potresa na tržištu, kada je preko noći svinjski but, zavisno od trgovine, sa oko 400 dinara po kilogramu poskupelo za oko 30 odsto, ovo je pozitivan signal koji ukazuje da će u narednom periodu proizvođači nastaviti da koriguju svoje cenovnike. Tako kažu stručnjaci, koji naglašavaju da je na to uticalo i drastično manja prodaja u mesarama. Od jula ove godine, od kada je došlo do znatnog poskupljenja svinjskog mesa, izrazito je pala prodaja - prema grubim procenama, za oko 25 odsto. Potrošači su umesto papreno skupog svežeg mesa kupovali jeftinije prerađevine i druge vrste mesa, kojima se cena nije menjala.

U trgovinskoj kući "Delez", u okviru koje posluju "Maksi i "Tempo" za Novosti su potvrdili da je cena svinjskog mesa u njihovim radnjama od jutros povoljnija, ali da to nije kraj pojeftinjenja.

- Svinjski but je u "Tempu" sada 449, a u supermarketima "Maksija", posle sniženja, cena je oko 459 - objašnjavaju u "Delezu". - Za isti postotak snižena je i cena krmenadli i ostalih kategorija svinjskog mesa, dok se pileće meso prodaje na akciji po 259 dinara za kilogram.

Na tržištu mesa polako dolazi do stabilizacije, jer je primetan porast broja tovljenih svinja, pa su trgovci odlučili da snize cene "žive mere" tovljenika na oko 150 dinara. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS) kaže da trenutna situacija ukazuje na laganu stabilizaciju na tržištu.

- Cena tovljenika je niža nego u prethodnom periodu, ali to smanjenje nije adekvatno propraćeno na cenama svežeg mesa, a naročito proizvoda od mesa - kaže za Novosti Nenad Budimović. - To ukazuje na to da trgovci ne smanjuju cenu proizvoda onoliko koliko je sirovina pojeftinila.


- Što se tiče pilećeg mesa, cena je još viša jer nema dovoljnih količina, ali ciklus u tovu brojlera - proizvodnji mesa je mnogo brži nego kod svinjskog mesa pa će se i brže stabilizovati - kaže Budimović.

U redovnoj ponudi pileće meso košta najčešće oko 329 dinara, a na akciji u nekoliko vodećih prodajnih lanaca staje od 260 do 290 dinara.

izvor: novosti.rs, foto: ilustracija