27.09.2016.

Liman dobija jedinstveni umetnički centar - sportski tereni, klupe, zelenilo... biće vraćeni


Nova Baletska i Muzička škola s koncertnom dvoranom projekat je koji obe škole već dugo iščekuju, a njihovom izgradnjom taj deo Limana, ali i ceo grad, dobiće jedinstveni umetnički centar.

Baletska škola, čiji problemi s prostorom traju već neko vreme, tada će konačno dobiti odgovarajući broj sala za vežbanje, biblioteku, prostoriju za čuvanje kostima, kao i sav ostali neophodni prostor. Ipak, obema školama najviše će značiti, kako kaže direktorka Baletske škole Sanja Vučurević, koncertna sala, koja će učenicima omogućiti više nastupa, a kulturnoj sceni Novog Sada pružiti bogatiji kulturni život i pristupačniji prostor za nezavisne umetnike.

– Gradnja nove zgrade svakako znači mnogo za obe škole, s obzirom na to da su se obe našle u problemu nakon vraćanja zgrada i Zakona o restituciji – kaže za Dnevik Sanja Vučurević. – Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije niko, osim Slovenaca, nije namenski zidao Baletsku i Muzičku školu. Zbog toga, svima nama koji smo uključeni u projekat to predstavlja izazov. Najvažnija je koncertna dvorana, koju će koristiti obe škole, jer Novi Sad trenutno nema prostor gde bi naši učenici mogli što češće da izlaze na scenu i borave na njoj. Nova zgrada će, tako, rešiti mnoge naše probleme, počevši od organizacije događaja kao što su takmičenja ili koncerti povodom različitih praznika… Naravno, moći ćemo i mnogo više da sarađujemo s učenicima Muzičke škole, što je i osnovna ideja.

Baletska škola u Novom Sadu, koja pruža mogućnost za osnovno, ali i srednje obrazovanje, postoji od 1947. godine, a smeštena je u zgradi u Jevrejskoj ulici, koju iznajmljuje od Jevrejske opštine, a u kojoj su danas dosta stešnjeni. U gotovo sedamdeset godina postojanja, znatno se proširivala, te je 2003. godine Srednja baletska škola otvorila dva nova smera – za savremenu igru i za narodnu igru. Samim tim, broj učenika se povećao, kao i potreba za prostorom.

– Sve to, a najviše sluh Grada i Pokrajine, uticalo je na to da se krene u tako veliki projekat kao što je gradnja tog umetničkog centra – kaže Sanja Vučurević.

Ipak, dok se ne završe sve tri predviđene faze gradnje, koja bi trebalo da traje tri godine, učenici i nastavnici Baletske škole upućeni su na Srpsko narodno pozorište, koje im ustupa scenu u okviru dugogodišnje saradnje, a povremeno i Pozorište mladih. Ipak, Sanja Vučurević napominje da to nije dovoljno, niti omogućava budućim baletanima i balerinama sve potrebne uslove.

– Ako želimo da se baletska umetnost kod nas razvija i da idemo u korak s vremenom, moramo misliti i o prostoru gde će ta deca nastupati. Dogodine Baletska škola je domaćin Republičkog baletskog takmičenja, koje se održava svake dve godine. Ako nam nekim slučajem SNP ne ustupi malu scenu, u problemu smo. Radi se o najmanje 150 učesnika i inostranom žiriju, koji moraju imati odgovarajući prostor za smeštaj i za takmičarski program – naglašava direktorka Baletske škole.

U novoj zgradi učenici će dobiti više baletskih sala i garderoba, kao i prostoriju gde će moći da sednu u pauzama i pojedu nešto, što je, imajući u vidu njihov zahtevan raspored, naročito srednjoškolaca koji su tu po ceo dan, veoma značajno. Kao kaže sagovornica Dnevnika, to neće biti klasična škola, te će u velikoj meri doprineti čitavoj okolini, a sam deo oko objekta biće kultivisan zelenilom i klupama, bez ograđenog školskog dvorišta te će taj prostor moći da koriste i stanari okolnih zgrada, kao i ostali sugrađani, a sportski tereni koji su tu stajali pre gradnje, biće vraćeni. Iako na istom placu, Sanja Vučurević kaže da će nove Baletska i Muzička škola ostati zasebne, povezane koncertnom dvoranom, te neće biti integrisanja u jednu veliku ustanovu. Novi prostor znači i nove mogućnosti te sagovornica Dnenvika kaže da je već u planu proširenje kapaciteta osnovne škole da bi se odatle mogao crpsti što bolji kvalitet za dalje školovanje. Više mesta za upis đaka u neki od tri postojeća srednjoškolska smera – klasičan balet, savremena igra i narodna igra – ostavlja se za neko vreme jer to povlači mnogo drugih pitanja.

izvor: dnevnik.rs, foto: youtube.com