30.09.2016.

Jelovnik u porodilištu - na reviziji kod porodilja


Žene koje se budu porađale u Betaniji uskoro će moći da daju svoju ocenu jelovnika
u ovoj, najvećoj zdravstvenoj jedinici Kliničkog centra Vojvodine.

Kako za 021.rs kaže upravnik Betanije dr Tihomir Vejnović, jelovnik na nivou čitavog Kliničkog centra Vojvodine sastavlja nutricionista, ali postoji prostor da se i taj aspekt unapredi u skorije vreme i poboljša utisak koje porodilje imaju tokom boravka u ovoj ustanovi.

O jelovniku u Betaniji 021.rs je pisao u nekoliko navrata. Kako su javno objavljivale pacijentkinje, hrana je jednolična, slaba i čak nedostojna čoveka, ali Vejnović napominje da je samo mali deo žena zapravo nezadovoljan, što nije reprezentativan uzorak da bi se unele neke temeljite promene u meniju. On napominje da je, doduše, pitanje jelovnika na mestu, ali je rezervisano za više instance vlasti koje zaista o ovim pitanjima odlučuju.

"Ne mislim da pitanje ishrane u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine treba da bude ispred naših primarnih, zdravstvenih zaduženja, ali treba da se podrazumevaju u okviru nege koju pružamo. Izgled jelovnika ne zavisi direktno od nas i to je jako važno napomenuti - mi nemamo našu kuhinju za pripremu i distribuciju hrane kao pre, recimo, dvadesetak godina, već se sva hrana sprema u centralnoj kuhinji KCV. Tamo postoji i nutricionista koji određuje vrstu hrane i meni za ceo Klinički centar, uključujući i Betaniju. Odatle se vozilima hrana dovozi do nas u prikladnoj ambalaži i deli u porcije i tanjire, pri tome vodeći računa koja vrsta hrane se daje pacijentima u skladu sa stanjem i životnim navikama", objašnjava Vejnović za 021.rs.

Pročitajte više>> izvor 021.rs: foto: ilustracija, adamr/freedigitalphotos.net