28.09.2016.

Izgradnja nove pruge od Stare Pazove do Novog Sada naredne godine - brzi vozovi i do 200 km/h


Izgradnja nove pruge od Stare Pazove do Novog Sada počeće početkom naredne godine

To su za RTV potvrdili u preduzeću Infrastruktura železnica Srbije i Ruskim železnicama.

U pitanju je realizacija letos potpisanog aneksa ugovora o ruskom kreditu za izgradnju nove pruge i modernizaciju postojećeg koloseka. Vrednost radova procenjena je na 338 miliona dolara.

Putovanje tačnim i brzim vozovima do Novog Sada i dalje je za meštane Stare Pazove neostvareni san. To bi uskoro moglo bi da postane java.

U julu ove godine ministarstvo saobraćaja potpisalo je ugovor sa ruskim železnicama o početku radova na izgradnji nove pruge do Novog Sada dužine 44 kilometara. Radovi će se odvijati u dve faze, a prva faza podrzumeva najzahtevniji deo posla.

Početak radova prve faze planiran je za oktobar. Međutim, rokovi su pomereni, zbog sporog procesa eksproprijacije zemljišta i izdavanja građevinske dozvole.

"Nažalost nama je rečeno da su planovi malo promenjeni, tako da mi očekujemo građevinsku dozvolu u februaru sledeće godine", kaže Masurbek Sultanov, prvi zamenik direktora RZD Internacional.

Da će radovi početi u februaru, potvridio je direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Dušan Garibović.

Međutim, nepoznato je kada će početi radovi druge faze, koja podrazumeva izgradnju otvorene pruge Stara Pazova – Novi Sad.

"Urađen je projekat i za drugu fazu i nadamo se da će ugovor uskoro biti potpisan i da će radovi i na otvorenoj pruzi Stara Pazova – Novi Sad početi 2017. godine", kaže Garibović.

U realizaciji projekta pored ruskih kompanija učestvovaće i srpske firme sa 49 posto učešća.

Na budućoj novoj pruzi Stara Pazova – Novi Sad saobraćaće i novi brzi vozovi koji mogu da razviju brzinu i do 200 km/h. Ukupno 27 novih kompozicija vozova biće isporučeno iz Rusije našoj zemlji početkom sledeće godine.

Ukoliko sve bude teklo po planu radovi bi trebalo da budu završeni za 55 meseci.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo