12.09.2016.

Čenej mirisao na pasulj, domaće štrudle i pite...


Drugi dan međunarodnog „Bean festivala“ privukao je veliku pažnju, s obzirom na to da je već oko podneva na parkingu Salaša 137 na Čeneju bila velika gužva.

To je drugi put da se manifestacija održava na tom salašu, a tradicionalno traje već 12 godina i njen smisao ogleda se u promociji jednog od najomiljenijih jela u Srbiji – pasulja. U bogatom takmičarskom i kulturno-umetničkom programu internacionalnog karaktera, prisutni su imali prilike da se upoznaju i s kulturnim vrednostima, tradicijom i običajima kraja u kojem živimo.

Posetioci su mogli uživati u brojnim sadržajima i programima i prepustii se čarima idiličnog ambijenta vojvođanskih salaša, ali je svakako najatraktivniji deo manifestacije bilo takmičenje u kuvanju pasulja, u kojem je učestvovalo, po rečima organizatora, 70 ekipa iz Srbije i inostranstva. Uz domaće učesnike, bilo je i stranaca – iz Škotske, Italije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Crne Gore. U skladu s tradicijom, nakon svečanog otvaranja festivala, u okviru kulturno-umetničkog programa nastupili su Inkluzivni hor „Ison”, Đorđe Čavić, Todor Maletin i Miša Blizanac i folklorni ansambl.

Dok su se zvuci tamburice mešali s mirisom zapaljenih cepanica i krčkajućih pasulja, posetiocima su ponuđeni šareni sardžaji „Salašarske pijace“. Među njima, mogli su se naći proizvodi od banatske bele mangulice, predmeti urađeni dekupaž tehnikom, zatim domaći bakini kolači i domaće štrudle i pite. Na jednom od štandova mogao se kupiti i tradicionalni mađarski kolač, s jedne od tezgi dopirao mi je miris kožne galanterije, a u ponudi je bilo i domaće rakije. Uživaoci rakije nalazili su se oko kazana u kojem se ona pekla, znatiželjno slušajući način na koji se pravi.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija