Galenska laboratorija ne radi - nedostaju stručnjaci


Prvo smo čekali da dobijamo dozvolu za rad od Ministarstva zdravlja pa da nam do kraja maja ove godine stigne i upotrebna dozvola, bez koje ne možemo početi da radimo – kaže za Dnevnik diplomirani farmaceut specijalista Olga Gajić.
– Nakon dobijanja dozvole, morali smo da okončamo i organizaciju zaposlenih kadrova da bi sve funkcionisalo u najboljem redu. Međutim, kada smo konačno i to završili i spremali se da počnemo da radimo, koleginica koja je postavljena na mesto načelnice, a koja je ispunjavala tražene uslove, nenadano je otišla u invalidsku penziju.

U međuvremenu, još dve koleginice su otišle na porodiljsko bolovanje te smo iz tih razloga morali ponovo da pomerimo dugoočekivano otvaranje. Sada smo u potrazi za novom osobom, koja mora da ispunjava rigorozne uslove, a to su visoka stručna sprema – diplomirani farmaceut i specijalista farmaceutske tehnologije, s minimum tri godine iskustva.

Osim toga, rukovodstvo čini sve da bi se u što skorijem roku našlo rešenje dok se dva tehnologa ne vrate s porodiljskog bolovanja da bismo konačno, posle toliko čekanja, počeli proizvodnju naših lekova.

Podsećamo na to da je iz budžeta Grada za adaptaciju prostora Galenske laboratorije, koja je sada opremljena po poslednjim standardima, izdvojeno oko 20 miliona dinara, dok je za nabavku laboratorijskog nameštaja i medicinske opreme izdvojeno 18 miliona.

U laboratoriji će se proizvoditi alkohol, hidrogen, borna kiselina, rivanol, sirupi, a u planu su i različite lekovite masti, vagitorije, supozitorije i kreme. Lekovi se izrađuju u malim serijama i služe za terapiju pacijenata kada ne postoji ili nije dostupan fabrički lek.

izvor: dnevnik.rs, agencije

POPULARNO