Ukrali joj invalidska kolica ispred ulaznih vrata stana - u širem centru Novog Sada

Dvadesetosmogodišnjoj Novosađanki Jeleni Radović pre nekoliko dana nepoznazi lopov ukrao je invalidska kolica ispred ulaznih vrata stana na sedmom spratu stambene zgrade u širem centru Novog Sada. Ona od rođenja ima cerebralnu paralizu, a invalidska kolica zamenila su njene korake.

- Za nju, kao i sve koje koriste invalidska kolica, dan bez njih gotovo je nezamisliv. Bez njih ona ne može da izađe napolje, da ide u školu i na posao. Ne može ni da ode u kupatilo. Invalidska kolica su joj godinama stajala ispred vrata stana na sedmom spratu i nikada se nije desila krađa. Ovo je prvi put u protekle tri decenije, koliko postoji Udruženje građana za cerebralnu i dečiju paralizu južno-bačkog okruga, da se tako nešto desi – objašnjava za “Dnevnik” Ljubomir Radović, predsednik Udruženja građana za cerebralnu i dečiju paralizu južno-bačkog okruga u Novom Sadu.
Novosadska policija je obaveštena o krađi invalidskih kolica, sačinila je izveštaj, ali je krajnje neizvesno da li će lopov biti uhvaćen, a kolica vraćena ovoj mladom Novosađanki.

- Ona je invalidska kolica koja su joj ukradena dobila pre dve godine, što znači da na nova nema pravo u narednih tri godine. Naime, pravo na nova invalidska kolica prema našem Pravilniku ostvaruju se na pet godina. Pored toga, da bi se dobila nova kolica moraju se vratiti stara, što ona ne može da učini sada kada su kradena. Ostaje da se vidi da li će potvrda iz policije da je krađa odmah prijavljena biti dovoljno “opravdanje” što ne može da vrati stvari. U svakom slučaju, ovo što se dogodilo je tužno i ukazuje na bezdušnu krađu nekog kome ništa nije sveto – ukazuje Radović.
On veruje da lopov za ukradena kolica neće dobiti veliku materijalnu korist, ali sumnja da će ona završiti kod neke starije osobe, jer one teško dolaze do invalidskih kolica i pored toga što su im ona zbog nekih povreda potrebna.

- Skretanje pažnje na krađu invalidskih kolica i pored svih problema sa kojima ova devojka susreće nije potreba da se izazove bilo čije sažaljenje već ljudi budu svesni da se ovakve stvari događaju. Ujedno, treba da bude i opomena osobama koja koriste kolica da obrate pažnju gde ih ostavljaju jer se i ona kradu – zaključuje Radović.

izvor: dnevnik.rs/LJ. Malešević, foto: ilustracija, sakhorn38/freedigitalphotos.net