22.04.2015.

Imala je državni posao u Srbiji, napustila ga - zbog koza

Jelena Marić je učinila nešto "neverovatno" - imala je državni posao u Srbiji, napustila ga, kupila koze i upustila se u nemirne vode privatnog biznisa.

Prosečan Srbin teško bi mogao da shvati Jelenu Marić iz Novog Sada. Po završetku studija pejzažne arhitekture u Novom Sadu dobila je posao u Pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine, upisala master studije iz organske poljoprivrede, aktivista je NVO za prevenciju nasilja na internetu, ima dugogodišnju vezu...

Gledano sa strane, sve je išlo glatko i mogla je da bude mirna "do penzije". Ali Jelena na život ne gleda tako, i državni posao ne smatra ostvarenjem "srpskog sna". Umesto toga odlučila se da gaji koze i pravi sir. Tako je nastalo Gazdinstvo Carpe Diem (na latinskom "iskoristi dan").

"I ja i moj nevenčani suprug smo radili dva posla da bismo mogli da vratimo kredit za stan i jednog dana normalno živimo. Pored posla u Zavodu, tu je posao u NVO, pa studije... Viđali smo se od jedanaest uveče. To nije život, i ubrzo smo bili svesni da moramo nešto da uradimo", kaže Jelena.

To nešto je naletelo "niotkuda". Igrom slučaja došli su do elaborata za farmu koza i "nešto je kvrcnulo".

"Sve smo proučili, na raspolaganju smo imali kuću moje mame u Srbobranu, i u maju prošle godine u dvorištu je nikla farma koza. Sada je tu već mini mlekara i proizvodnja sira, a imamo i velike planove", objašnjava svoj početak u biznisu Marićka.

Sada na farmi od sedam ari ima svega u minijaturnoj verziji: od dela za velike koze, "vrtića" sa tridesetak mališana, do improvizovane "ispaše", gde se koze "sunčaju" na smenu da ne bi sve vreme boravile u štali.

Pročitajte više>> izvor: mondo.rs, foto: ilustracija


novisadinfo.info BOLJA STRANA NAŠEG ŽIVOTA - NAŠEG GRADA>> bez politike, bez crnih vesti, bez estrade... fb/novisadinfo


POPULARNO