Od danas moguć prenos i fiksnog broja telefona

U Srbiji je od danas moguće broj fiksnog telefona preneti iz mreže jednog operatera u mrežu drugog. Kako ističu u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Srbije, time će biti u potpunosti liberalizovano domaće tržište telekomunikacija.

Postupak počinje podnošenjem zahteva za prenos broja nekom od devet operatera fiksne telefoniju u čiju mrežu korisnik želi da pređe
, a ukoliko ima tehničkih uslova, procedura traje najviše šest dana. Prenos broja će korisnika, bez poreza na dodatu vrednost, koštati do 165 dinara koje plaća operateru kod kojeg prenosi broj, saopštila je Republička agencija za elektronske komunikacije, uz napomenu da operater od kojeg se prenosi broj nema pravo da traži nadoknadu.

U Srbiji postoji devet operatera fiksne telefonije - Telekom Srbije, Telenor, SBB (Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže), Ikom, Invest inženjering, Beograd, Najt development suport (Knight Development Support), Džet TV (JET TV) i Orion telekom. Od oko tri miliona vlasnika fiksnih telefona, broj neće moći da prenese oko 540.000 korisnika Telekoma Srbije, jer su njihove telefonske linije povezane sa zastarelim centralama.

Po Pravilniku o prenosu broja u fiksnoj telefoniji, oko 700.000 korisnika ADSL veze neće moći da uz telefonski broj prenesu i taj internet priključak. Primena pravilnika o prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji trebalo je da počne 1. decembra 2012. godine, ali je dvaput odlagana jer za to nije bio spreman doskorašnji monopolista fiksne telefonije, Telekom Srbija.

izvor: 021.rs, foto: stockimages/freedigitalphotos.net