"Зоохигијена" чека дозволу за рад

За око месец дана на новосадским улицама требало би да буде мање паса луталица. Услов за то је да новосадско Јавно комунално предузеће "Зоохигијена и ветерина" коначно добије дозволу за рад од Републичке ветеринарске инспекције. У организацијама за заштиту животиња упозоравају на то да прихватилиште није системско решење.

Осим тога што су пси луталице претња грађанима, узрокују и проблеме привреди. Новосађанин кога угризе пас луталица и тужи због тога град добије и 350 хиљада динара, каже градски већник за финансије Дејан Мандић.

"Ако вам кажем да је из ранијег периода више од 1.000 тужби стигло на извршење, немогуће је неколико милиона платити и нормално пословати",  каже Мандић.

Најмлађе новосадско јавно предузеће "Зоохигијена и ветерина" смањиће број паса на улицама чим Републичка ветеринарска инспекција да дозволу за прихватилиште у насељу Шангај, каже за Радио Нови Сад ВД директора Александар Бурсаћ.

"Прихватилиште у Шангају, чисти део, никако није решење овог проблема, али, у сваком случају, даће неке привремене резултате. Уколико повучете агресивне јединке са улица и ставите их у прихватилиште у Шангају које је урађено према европским стандардима, онда можете да их стерилишете, кастрирате, подвргнете превентивним мерама", истиче Бурсаћ.

Наташа Вукмировић из организације за заштиту животиња ЛИНК плус тврди да је одлука о изградњи прихватилишта у Шангају нелегална, као и да оно не испуњава услове за смештај животиња. У тој организацији сматрају да то ни приближно неће решити проблем.

"Максимално може да прими 350 паса, а наша процена је да на улицама Новог Сад има више хиљада паса док се рачуна да је мачака и десет пута више", тврди Вукмировићева.

Александар Бурсаћ објашњава да је проблем са такозваном нечистом зоном за медицинску тријажу паса у насељу Шангај ипак преувеличан.

"Доста је било апела ових дана, прича да се тамо прави шинтерај, да се тамо прави кланица за псе. Међутим, топло позивам сва друштва, па и госпођу Наташу која стоји иза 'Линка', да слободно дођу и обиђу заједно са нама. До пред само отварање и добијање дозволе није било никаквих проблема", каже Бурсаћ.

Нема те државе која може да смести све животиње у прихватилишта, каже Наташа Вукмировић и указује на, према њеном мишљењу, прави пут.

"Потребно је да се пси и мачке преброје, треба видети колико је новца потребно да се они масовно стерилишу, чипују и вацинишу и очисте од паразита. Након тога потребно је све те животиње вратити на станишта. Ради се о томе да ми морамо грађане и да едукујемо о томе и да их на прави начин информишемо", оцењује Вукмировићева.

У "Линк плусу" се залажу за то да локалне самоуправе од Управе за ветерину добију одређене надлежности како би ефикасно могли да буду санкционисани они који не чипују псе и мачке и како би се реаговало у случајевима напуштања кућних љубимаца.

izvor: rtv.rs