24.05.2013.

Sutra počinje Sterijino pozorje

Sterijino pozorje, 58.po redu otvoriće sutra u Srpskom narodnom pozorištu u 20 časova Emir Kusturica svojom besedom.


Ovogodišnje Pozorje će biti bogato, raznorodno i dinamično, poručuju iz organizacije.
Koncepcija selekcije predstava ove godine bio je domaći dramski tekst, a u konkurenciji od oko 70 predstava, dramski pisac Igor Bojović izabrao ih je osam.

"Gledanje svih predstava bila je jedna velika kreativna avantura, i sada ćemo imati nekoliko praizvedbi novih dramskih tekstova, što je poslednjih godina problem u našem pozorištu. Sve manje se igraju domaći komadi, što je loše i to krizu čini još dubljom i većom", rekao je Bojović.


Tokom deset dana festivala, biće prikazano 55 programskih jedinica, a pored predstava publika će moći da vidi i različite izložbe i promocije, da učestvuju na okruglim stolovima gde će se razgovarati o predstavama koje su se odigrale prethodni dan, kao i da nauče nešto novo na radionicama u okviru "Pozorja mladih", koje se ove godine 40. put održava na Sterijinom pozorju.

Predstava koja će otvoriti Sterijino pozorje biće mjuzikl "Zona Zamfirova" iz Beograda, u toku festivala će biti prikazana i interaktivna instalacija "Dnevna soba", publika će moći da razgovarama sa Milenom Zupančič, Perom Kvrgićem i Mihailom Mišom Janketićem, višestruko nagrađivanim velikanima na Pozorju, a poslednjeg dana festivala 3. juna održaće se predstava u čast nagrađenih "Hasanaginica".

izvor, foto2: 021.rs, foto1: NSinfo